Rabu, 06 Mei 2015

Jamu Kunyit Asam, traditional remedy for menstrual pain


Fresh and Delicious Jamu Kunyit Asam


For women, Premenstrual Syndromes and menstrual pain are maybe the most disturbing time in a month. They experience mood swings, cramps, headache and various uncomfortable feelings on the body. Facing this situation, some women may enjoy it as a part of natural cycle while others take medicine or home remedies or herbal treatment to relieve them.

Bagi para wanita, Gejala Pra Haid  dan sakit selama haid mungkin saat-saat paling menggangu dalam sebulan. Mereka mengalami perubahan suasana hati, kram, sakit kepala dan berbagai rasa tidak nyaman lainnya. Dalam menghadapi masalah ini, ada wanita yang mungkin menikmati saja gejala-gejala tersebut sebagai hal alami sementara yang lainnya mungkin akan minum obat atau minum jamu untuk meredakannya.

I, like many Indonesian women, choose to take the traditional remedy drink called Jamu Kunyit Asam literally means Turmeric-Tamarind or Kunir Asem in Javanese language. This Jamu has long been known to relieve PMS and menstrual pain, thanks to the turmeric, the tamarind and the cinnamon , complemented by the aromatic lemongrass and palm sugar. Grandmothers and mothers have introduced their little girls to this remedy since the very first time they get their periods.

Bagi saya dan banyak wanita Indonesia lainnya memilih minum jamu Kunyit Asam atau Kunir Asem. jamu ini sudah lama dikenal sebagai pereda gejala PMS dan sakit haid, yang didapat dari khasiat kunyit, asam, kayu manis ditambah dengan harumnya sereh dan gula palem. Para nenek dan ibu sudah mengenalkan jamu ini pada anak-anak perempuan mereka sejak pertama anak-anak ini datang bulan.



The 'star' of the drink; turmeric

In Indonesia, Jamu Kunyit Asam has been produced in big factories and sold in various forms such as powder and bottled liquid. For me, nothing beats fresh, homemade one. i have made this drink for many years. Here, i'd like to share it with you. The ingredients are easy to get at the traditional market and the supermarket. When it comes to the ingredients, you can customize them based on your own preference. Some people like to put more turmeric, or more tamarind, or not adding any palm sugar at all.

Di Indnesia, Jamu Kunyit Asam sudah diproduksi di pabrik dan dijual dalam berbagai bentuk seperti bubuk atau botolan. Tapi bagi saya, tidak ada yang mengalahkan jamu yang segar dan dibuat di rumah. Saya sudah lama membuat jamu ini, jadi saya mau membaginya dengan Anda. Bahan-bahannya sangat mudah didapatkan di pasar tradisional maupun di supermarket. Untuk bahan-bahannya, bisa Anda sesuaikan dengan selera Anda. Ada yang suka memakai banyak kunyit, atau banyak asam, atau bahkan ada yang tidak memakai gula sama sekali.

Preparing the ingredients (oops! I forgot to include the cinnamon...)


There are some ways to take before boiling the jamu; chopping, blending in a blender (not recommended, since the turmeric will stain the bottom of the blender), grating, and pounding the ingredient.  

Ada beberapa cara membuat jamu ini; cincang, blender (saya tidak merekomendasikan ini, karena kunyitnya berbekas di bagian bawah blender), parut, dan tumbuk.
Pounding the turmeric
You can also choose to squeeze everything before boiling-which results in staining hands, or pressing the juice on the strainer with the back of a spoon after it's cooked. I chose both, cause i dropped the strainer in the pan and i was too lazy to wash the strainer, LOL...

Anda juga bisa memeras semua bahan sebelum direbus-tapi tangan Anda akan bernoda kunyit, atau memerasnya di saringan dengan punggung sendok setelah matang. Saya melakukan dua-duanya, karena saringan saya jatuh ke dalam panci dan saya malas mencucinya, hahaha...
Boiling the jamu

So, here is the recipe
Jamu Kunyit Asam

INGREDIENTS:
250 grams turmeric (250 gram kunyit)
50 grams tamarind (50 gram asam)
4 stalks lemongrass (4 batang sereh)
250 grams palm sugar (250 gram gula palem)
2 cm cinnamon bark / 1 teaspoon of cinnamon powder (2cm batang kayu manis atau 1 sendok teh kayu manis bubuk)
2 liters of water. (2 liter air)

HOW TO:
1. Prepare the water in a pan (siapkan air di panci)
2. Remove the skin of the turmeric and pound it together with the tamarind (hilangkan kulit kunyit dan tumbuk bersama asam)
3. Bruise or pound the lemongrass (memarkan atau tumbuk sereh)
4. Cut the palm sugar into small pieces (potong-potong kecil gula palem)
5. Put the turmeric mixture, the lemongrass, the palm sugar and the cinnamon into the pan (masukkan campuran kunyit sereh, gula palem dan kayu manis ke dalam panci)
6. Cook the jamu on medium heat for about 30 minutes until the sugar dissolved and the water turns brownish (rebus jamu dengan panas sedang sekitar 30 menit sampai gula larut dan airnnya berubah kecolkatan)
7. Strain the jamu and squeeze to make sure all the juice of the turmeric comes out (saring jamu dan peras, pastikan semua sari kunyit keluar )

You can drink it warm or leave it to chill and drink with some ice cubes.
jamu ini bisa diminum hangat atau didinginkan dulu dan diminum dengan es batu.

You can read the benefit of the turmeric and the cinnamon here:
Anda bisa membaca manfaat kunyit dan kayu manis di sini:
Benefit of turmeric for menstrual pain
Benefit of cinnamon for menstrual pain

Enjoy!





Tidak ada komentar:

Posting Komentar